De nieuwe basisschool omvat de eerste fase van het masterplan voor het Sint–Barbaracollege.

Bovenop een halfondergrondse sportzaal zijn twaalf klassen gebouwd. De U-vormige inplanting omsluit een ruime bovenspeelplaats. Enkele bomen leggen een groen accent. De toegang in openlucht naar de klassen is overspannen door een doorlopende en zonwerende luifel waaronder enkele zitbanken staan. Een aansluitende lichtdoorlatende luifel overdekt de dubbelzijdige toegangstrap en een gedeelte van de bovenspeelplaats. Vanuit stedenbouwkundig perspectief doet het concept denken aan het archetype van een kleine school waar de pupillen zich thuis voelen.

Warmtepompen behandelen lucht voor de klimatisatie en ventilatie van het gebouw (<E60).

In de klassen creëren de overheersende hoge ramen een ruimtegevoel als tegenpool voor de eerder - althans voor jonge kinderen - dwingende schoolomgeving. Een glaspartij over de volledige breedte van de sportzaal optimaliseert de relatie met de benedenspeelplaats. Het ‘open’ ontwerp ambieert een sfeer waar leerlingen tot rust kunnen komen.