Op de site waar vroeger een parkeergarage stond, werd aan de straatkant een kleuterschool met bovenliggende cultuurzaal ingeplant. Achteraan het terrein werd een sportzaal met balletzaal gebouwd. Tussen de twee gebouwen is een nieuw stedelijk atrium voorzien. Deze realisatie omvat de tweede fase van het masterplan voor het Sint-Barbaracollege.

Architectuuraal wordt getracht de school aanwezig te stellen in het stedelijk weefsel. De monumentale maar eenvoudige, witgepleisterde straatgevel verwijst naar het voorname karakter van de cultuurzaal. Het witgelakte aluminium schrijnwerk met vertikaal ritme reflecteert de hoge ramen van de aanpalende woningen.

De vier kleuterklassen geven richting straatkant uit op een binnenspeelplaats die tevens dienst doet als foyer voor de cultuurzaal. Om de bezonning te optimaliseren werd een indrukwekkende lichtstraat geplaatst in het midden van het voorgebouw. Door een glazen wand aan de voorgevel op het gelijkvloers wordt via de binnenspeelplaats een doorkijk gerealiseerd, waardoor de kleuterschool deel uitmaakt van de straat en leven schept in de eerder saaie stedelijke omgeving.
Het polyvalente complex bevindt zich op de culturele as van de stad en is vlot toegankelijk voor buitenstaanders. De schoolgebouwen kunnen dan ook ter beschikking gesteld worden voor sport – en culturele activiteiten buiten de schooluren.